NEZAKET VE İLETİŞİM VELİ MEKTUBU

 

Değerli Velimiz,

Değerler Eğitimi Projemizde Ekim ayı konumuz Nezaket ve İletişim.

 

NEZAKET VE İLETİŞİM

             İletişim, insanlar arası duygu ve düşünce alışverişidir. Sosyalleşmek ve yaşamda mutlu olmak sağlıklı iletişim kurmaktan geçer. İnsan ilişkilerini kolaylaştırmanın ve toplumda kabul görmenin anahtarı olan nezaket değeri çerçevesinde kurulan iletişim daha sağlıklıdır.

             Nezaket ve iletişimin bir değer haline gelmesinde, yaşamın ilk yıllarından itibaren en çok iletişim kurulan yer olan aileye büyük rol düşmektedir. Aile, çocuğa davranışlarıyla iyi bir örnek olmaya, çocuğu zorlamamaya, kısa zamanda sonuç almayı beklemek yerine sabırlı olmaya, rencide edici davranışlardan kaçınmaya özen göstermelidir.

SINIFTA NELER YAPACAĞIZ?

            * Etkinliklerimiz nazik olma, nezaket sözcükleri kullanma, iletişim kurma, dinleme ve konuşma konularında çalışmalar olacaktır. Konuya giriş etkinliğinde nezaket ve iletişim kavramını öğreneceğiz, soru-cevap yöntemiyle sohbet edip konuyu tartışacağız, örneklerle tanımlayacağız. ''Nezaket Listesi'' oluşturup sizlere göndereceğiz.

             *Şiir, tekerleme, hikâye, film izleme, şarkı ve oyun etkinlikleriyle konuyu destekleyeceğiz.

              *Çocuğunuzun sizlerden destek alarak bu ayın Değer konusu ile ilgili gazete ve dergilerden kesip, bir fon kartonuna yapıştırdığı resimlerden oluşan sunumu sınıfta arkadaşlarına anlattırarak, özgüveninin gelişimini sağlamaya çalışacağız(Bilgilendirme yazısı öğretmen tarafından sizlere verilecektir.)

 

 ***Okulumuzda yapılan etkinliklere ulaşmak için aşağıdaki linki tıklayınız.

       icerikler/degerlerimizle-buyutuyoruz-quotnezaket-ve-iletisimqicerikler/degerlerimizle-buyuyoruznezaket-ve-iletisim_10168361.htmluot_3974016.html

SİZLER NELER YAPABİLİRSİNİZ?

 

*Nazik olma ve iletişim kurma konusunda çocuğunuza model olun. Bu değerlerin oturmasının zaman alacağını unutmayın; zorlamayın, sabırlı olun. Çocuğunuzu utandırmayın.

*Çocuğunuzla sohbet etmek için özel bir zaman ayırın. Konuşması için fırsat verin.

*Çocuğunuzu başka şeylerle uğraşmadan, sözünü kesmeden dinleyin. Dinlendiğini bilen çocuk kendini değerli hisseder. Unutmayın dinlenen çocuk dinlemeyi öğrenir.

*Çocuğunuzla konuşurken göz teması kurun.

*Çocuğunuzun olaylara bakış açıları sizden farklı olabilir. Olaylara onun gözünden bakmaya çalışın. Empati kurun.

* Çocuğunuzun telefon ile konuşma kurallarını öğrenmesi için akrabalarınızla telefonda konuşmasına fırsat verin.

*Çocuğunuz nezaket davranışları(özür dileme, izin isteme, sıra bekleme, teşekkür etme, lütfen deme gibi) gösterdiğinde onu övün. Eğer bu davranışı göstermiyorsa ne diyecektin diye sorarak onu yönlendirin.

*Gerektiğinde özür dileyin. Çocuğunuz sizden özür dilediğinde affedin. Böylece çocuk, affetmenin önemli bir şey olduğunu anlar.

*Çocuğunuza selamlaşma konusunda örnek olun ve sizi taklit etmesini sağlayın.

*Çocuğunuzun sıra beklemeyi öğrenmesi için birlikte parka, sinemaya, tiyatroya vb. gidin.

*Çocuğunuzun odasına girmeden önce kapıyı çalın.

*Çocuğunuzun arkadaşlarıyla grup halinde olmasını sağlayacak etkinlikler düzenleyin.

*Ailede birbirinizin eşyalarını alırken izin isteyin.

 

**NOT: Ailenin değerler eğitiminin önemli bir ayağı olduğu unutulmamalı, öğretmen ile işbirliği içinde olunmalı, öğretmenin verdiği öneriler ve konu ile ilgili takip edilmesi gereken listeler özenle uygulanmalıdır.

                                                                                                          

 



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 1  kişi beğendi